Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Όλη αλήθεια πίσω από την ιστορία του Paddington Bear

  Πριν από λίγες μέρες είχα μια πολύ σοβαρή και εποικοδομητική συζήτηση με τον κοπέλα μου (100 επιβεβαιωμένες αυτοκτονίες αυτή τη στιγμή από την διεύθυνση της αστυνομίας) πάνω στον paddington bear. Πολύ ωραίο βιβλίο μου λέει. Καιρός να ωριμάσουμε όμως της λέω και να σφίξουν οι κώλοι. Μα δεν είναι για παιδάκια το λέει και ο συγγραφέας είναι για μεγάλους. Οκ αφού τότε είναι για μεγάλους ας το κοιτάξουμε με μία λογική ματιά σκέφτομαι. Επειδή όλοι βρίσκουν την ευκαιρία με τα παιδικά και πετάνε της μαλακίες τους χωρίς να δικαιολογούν τίποτα. Πως ρε εξυπνάκια είναι ζωντανά τα παιχνίδια και δεν το 'χουμε πάρει χαμπάρι; Το ξέρεις ότι στην παιδική ψυχούλα μου υπάρχουν ανεπούλωτα τραύματα και η γιαγιά μου έχει μεταμορφωθεί σε serial killer playmobil ; Γιατί μιλάνε μόνο τα πέντε συγκεκριμένα σκυλιά πρωταγωνιστές και τα υπόλοιπα κάνουν σαν ηλίθια; Πως σκατά πέταξε αυτό το σπίτι θεμέλια δεν είχε; Το βρήκαμε όλοι παιδικό είναι τι ψάχνεις; Όχι αφού είσαι μάγκας ρε συ ας δούμε τι μας λες για την ιστορία λοιπόν του paddington...

             Τι κρύβεται τελικά πίσω από αυτό το φαινομενικά αθώο τριχωτό προσωπάκι ;;;;


1.Καταγωγή

Τι λέει ο ποιητής.... Ο γλυκός μας αρκούδος ήρθε παράνομα από το Περού απ' όπου τον έστειλε η θεία του. Η ίδια πήγε σε ένα ίδρυμα για ηλικιωμένες αρκούδες και έτσι δεν μπορούσε να τον φροντίζει πλέον.

 Πως εξηγείται.... Πίπες. Ο συγγραφές μας λέει ότι υπάρχουν αρκούδες που μιλάνε άρα έχουν φτάσει και σε ένα υψηλό νοητικό επίπεδο κοντά στου ανθρώπου εκτός και αν αναφέρεται εμμέσως στον πάγκαλο. Αυτές οι αρκούδες στο Περού έχουν ακόμα και ίδρυμα κάτι που προϋποθέτει το άσυλο τους στην χώρα αυτή . Στις υπόλοιπες χώρες θεωρούνται ανεπιθύμητες όπως είναι λογικό αφού οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν μπορούνε να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι ένα ζώο έχει το ίδιο μυαλό με αυτούς . Πολύ λογικό θα μου ακουγόταν οι αρκούδες για μία περίοδο να ζούσαν αρμονικά και στην συνέχεια να ζήτησαν δικαιώματα αντίστοιχα των ανθρώπων. Συμπλοκές ξέσπασαν σε όλες τις χώρες κάποιοι μάλιστα έφαγαν και το  ξύλο της αρκούδας(τυχαίο, δεν... όχι διάολε δεν θα το πω) και έτσι αποφασίστηκε να περιοριστούν στο Περού και να απαγορεύεται η έξοδος τους από την χώρα.


2. Όνομα

Τι λέει ο ποιητής.... Το κανονικό του όνομα είναι παστούσο ωστόσο ο κύριος και η κυρία Brown αποφάσισαν να τον ονομάσουν Paddington λόγω του σταθμού που τον βρήκαν.

Πως εξηγείται.... O μικρός μας φίλος ένοιωσε από πολύ νωρίς την καταπίεση στο πετσί του. Όχι μόνο του στέρησαν το περουβιανό του όνομα αλλά για να ικανοποιήσουν τα εθνικιστικά τους απωθημένα του επέβαλλαν και το όνομα ενός αγγλικού σιδηροδρομικού  σταθμού, αν είναι δηλαδή δυνατόν.....


3. Γενέθλια

Τι λέει ο ποιητής....  Ο ταλαιπωρημένος αρκούδος δεν γνωρίζει πότε γεννήθηκε και έτσι ο κύριος και η κυρία Brown αποφάσισαν να τον γιορτάζουν δύο φορές στις 25 Ιουνίου και 25 Δεκεμβρίου.

Πως εξηγείται.... Τυχαίο;; Ξέρετε για τι μιλάω... Τυχαίο και αυτό;;; Μετά από 500 χρόνια άλλη μία προσπάθεια υποδούλωσης του περουβιανού πολιτισμού. Γιατί κύριοι; Ένας μικρός αρκούδος δεν έχει δικαίωμα στην επιλογή; Ένας γνήσιος απόγονος τον Ίνκας δεν μπορεί να δοξάσει τον θεό Ήλιο και τη Pachamama; Πάλι καταπίεση ρε γαμώτο;


4. Σωματοδομή

Τι λέει ο ποιητής....  Ο γλυκός μας αρκούδος είναι υπερβολικά μικρός σε μέγεθος και περισσότερο θυμίζει τουμπανιασμένη αγριεμένη γατά παρά το συμπαθέστατο θηλαστικό.

Πως εξηγείται.... Με βάζει σε σκέψεις. Ίσως να είναι το προϊόν ενός πειράματος μεταξύ των αρκούδων για το νέο υβρίδιο ανθρώπου-αρκούδας. Ίσως να είναι προιόν αιμομιξίας. Ίσως απλά να είναι αρκούδα νάνος και η παρουσία του να προκαλούσε τον γέλωτα στις υπόλοιπες αρκούδες και έτσι η θεία του σε μία κίνηση απελπισίας να τον έστειλε στην Αγγλία. Γιατί απλά να μην τον άφηνε στο Περού; Και να τον στείλει σε μία μακρινή χώρα που είναι ανεπιθύμητος; Τυχαίο και αυτό;


5. Διαπροσωπικές Σχέσεις

Τι λέει ο ποιητής.... Ο καλός μας Paddington είναι καλοδιάθετος και γλυκός με όλους. Ωστόσο δεν λείπουν τα απρόοπτα με διάφορους που προσπαθούν να τον κοροϊδέψουν . Στο τέλος όμως παθαίνουν αυτό που τους αξίζει...

Πως εξηγείται.... Ο μικρός μας αρκούδος νοιώθει ευγνώμων προς όλους στην μικρή κοινωνία που ζει που τον έχει αποδεχτεί. Στις λιγοστές φορές που γίνεται θέμα προς κοροϊδία εμφανίζει μια πρωτοφανή για τα μέτρα του εξυπνάδα και ευστροφία στο λόγο (τυχαίο;)


6. Άλλα Ενδιαφέροντα Στοιχεία

Τι λέει ο ποιητής.... Ο αρκούδος της καρδίας μας κουβαλάει πάντα μαζί του όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία την τσάντα με τα πράγματα του με τα αρχικά του επάνω.

Πως εξηγείται.... Αυτό πραγματικά με σόκαρε. Τι θέλει να μας πει ο συγγραφέας; Μήπως ο τριχωτός μας φίλος θέλει να είναι ανα πάσα ώρα και στιγμή έτοιμος να φύγει; Μήπως κάτι κρύβει μέσα σε αυτή την τσάντα; Γιατί ο φίλος μας νοιώθει τόσο έντονα την ανάγκη να έχει κάτι στην ιδιοκτησία του ενώ η οικογένεια τα μοιράζετε όλα μαζί του; Μήπως είναι τα μοναδικά ''δικά του'' πράγματα αφού ούτε το όνομα του κατάφερε να κρατήσει; Μήπως δεν νοιώθει τελικά και τόσο μέλος της; Μήπως θα επιδιώξει να γίνει με άλλους τρόπους; Α,ναι ξέχασα ο οικογένεια έχει και δύο παιδάκια. Καλύτερα να μην κάνουν και πολύ παρέα με τον αρκούδο... ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί.


Τα συμπεράσματα είναι δικά σας. Εγώ δεν κρίνω αυτό θα το κάνει η ιστορία. Εγώ απλά σας δίνω τροφή για σκέψη και χαραμίζω τον χρόνο σας με ανοησίες. Έτσι για να μάθετε όσες πήγατε και είδατε το satc 2.


Είπαν για αυτό το ποστ...

New york times...
O καθυστέρας βλέπει αυτό το παραμύθι για παιδιά με τα μάτια ενός μεγάλου... μαλάκα

Guardian....
O συγγραφέας αυνανίζεται τόσα γλυκά με το μυαλό μας αλλά τελικά μας χύνει στα μούτρα

L 'Equipe....
Ήταν τα πιο άχρηστα λεπτά της ζωής μου μετά από την τελευταία φορά που έψαξα για γυμνό της Teri Hatcher, απλά δεν αξίζε....

Γνωστός Αναγνώστης....
Καλά πότε θα τελειώσουν οι δηλώσεις να γράψει κάτι σοβαρό ο μαλάκας;

Περαστικός....
Έχω να νιώσω τόσο άχρηστος από τότε που πήγα και ψήφισα

Υ.Γ. Πέρα από την πλάκα μακάρι όλα τα παιδικά βιβλία να περνούσαν τέτοια μηνύματα για την λαθρομετανάστευση όπως περνάει ο paddington.

5 σχόλια:

Flonsavardu είπε...

νομίζω πως το ατού της βιβλιοκριτικής σου είναι οι κριτικές των άλλων !

"New york times...
O καθυστέρας βλέπει αυτό το παραμύθι για παιδιά με τα μάτια ενός μεγάλου... μαλάκα

Guardian....
O συγγραφέας αυνανίζεται τόσα γλυκά με το μυαλό μας αλλά τελικά μας χύνει στα μούτρα"

δεν το έχω διαβάσει το βιβλίο!

ephee είπε...

Mωρέ τι καλά που έκανε η γιαγιά μου και με μεγάλωσε με τον Struwwelpeter που σε κάθε ιστορία στο τέλος ο ήρωας ή ακρωτηριάζεται ή καίγεται ζωντανός, ή τον πυροβολεί ο λαγός (όπως και να'χει δεν τη βγάζει καθαρή)...

Τι διλήμματα είναι αυτά που περνάς ρε Kathy...

Καλά που ανέφερες το satc.. οφείλω να κράξω τη συνάδελφο που της χτύπησε το βιολογικό ρολόι (το δόξα πατρί) και την αποτελείωσε..

kathysteras είπε...

flons αν κακοπροέραιτες οι κριτικές οφείλω να τις αναφέρω. Είναι ωραίο να το διαβάσεις.

Ephee τελικά οι γιαγιάδες όπως και οι παππούδες είναι μπροστά. Ήξερε τους κινδύνους που θα έκρυβε στο μέλλον η ζωή στην ελλάδα και ήθελε να σε προειδοποιήσει...

amalthia είπε...

εγώ αυτόν τον αρκούδο δεν τον ξέρω!άρα δεν έχω άποψη...πάντως από ομιλούντα ζώα θυμάμαι πολύ έντονα τους Άγγλους ελέφαντες,μάλιστα ήταν βασιλική οικογένεια και μας το έδειχναν στα μαθήματα Αγγλικών στο μάθημα Listening...ή μπορεί και να μπερδεύτηκα γιατί αυτό στο μάθημα Αγγλικών ήταν πράσινο και όχι γκρι όπως οι Ελέφαντες!

όπως καταλαβαίνεις ξέρασα την τροφή που μου έδωσες για σκέψη...που να πάρει ο Αντιβούδας! να πάρει!!

kathysteras είπε...

Να πάρει!!

Οικογένεια βασιλικών ελεφάντων βασικά έιναι στο Μπαμπάρ. Και ο μπαμπάρ είναι πράσινος και γκρί. Οπότε ή ψιλοτζαμπατζήδες θα ήταν στο φροντιστήριο ή θα έχει βγάλει κασέτα (κανένα υπονοούμενο για ηλικία) για εκμάθηση αγγλικών.